Brusnica čučoriedková
Charakteristika
Čučoriedka je bohato rozkonárený krík dorastajúci až do výšky 50 cm. Na vystúpavých trojhranných konárikoch má opadavé striedavé, krátkostopkaté, vajcovité, kožovité listy. Z pazúch listov vyrastajú obojpohlavné krátkostopkaté previsnuté kvety s ružovou guľatou korunou. Plody sú čierne so sivomodrým voskovým povlakom, guľaté, mierne sploštené, mnohosemenné a veľmi chutné bolule, ktoré dozrievajú od júla do augusta.

Výskyt
Rastie najmä na kyslých pôdach v podraste ihličnatých alebo bukových lesov a na horských skalnatých úbočiach až po vysokohorské pásmo.
Zber a úprava
Zberajú sa listy a plody. Listy sa zberajú od júna do septembra trhaním alebo zdrhovaním z bezkvetných konárikov. Sušia sa vo vzdušnom priestore aj na slnku alebo v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Dozreté plody sa zberajú ručne alebo špeciálnym česákom a rýchlo sa sušia, najlepšie v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. Šetrnejší je však ručný zber plodov, pri ktorom sa nepoškodia ani plody, ani materské rastliny. Plody možno úspešne uchovávať aj po zmrazení.
Liečivé vlastnosti
Brusnica účinkuje sfahujúco a protizápalovo. Používa sa najmä pri detských hnačkách, ale aj pri črevných ochoreniach dospelých spojených s hnačkou, pri liečbe cukrovky, zápaloch močového mechúra a hrdla, niektorých kožných ochoreniach.
Príprava
Zápar sa pripraví z 5 g pokrájaných suchých plodov alebo z jednej lyžice listov, ktoré sa nechajú vylúhovať v 200 ml vriacej vody. Užíva sa trikrát denne pred jedlom pri zápaloch tráviacich ciest, močového mechúra, pri hnačke aj cukrovke. Čerstvé plody sa môžu použiť pri črevných ťažkostiach spojených s hnačkou. Podobne možno žuvať a prehítať aj suché plody. Čerstvé plody sú aj bohatým zdrojom vitamínov. Čerstvá šťava z plodov slúži na natieranie ekzémov a lupienky, lieči nádchu a zriedená vodou poslúži ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla.
Zaujímavosť
Príbuzný druh čučoriedky brusnica obyčajná (Vaccinium vitis-idaea) je tiež veľmi cenná liečivá rastlina. Je to vždyzelený krík, ktorého červené plody – bobule sú vyhľadávaným ovocím, podobne ako plody čučoriedky. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú listy a plody pri zápaloch močových a žlčníkových ciest, na zastavenie hnačky a podporu trávenia. Plody sa využívajú aj pri paradentóze a nedostatku vitamínov.