Ríbezľa čierna

Ríbezľa čierna

Charakteristika

Ríbezľa čierna je 120 – 150 cm vysoký ker so vzpriamenými výhonkami, na ktorých sú striedavé okrúhlasté dlhostopkaté troj- až päťlaločné listy. Na líci sú holé a na rube majú žltkasté žliazkaté chlpy. V pazuchách listov sa vyvíjajú riedke previsnuté strapce zvonka žltozelených a znútra červenkastých kvetov. Plody sú tmavofialové až čierne šťavnaté a chutné bobule. Majú však mierne nepríjemný zápach.

Výskyt

V našej prírode je pomerne zriedkavá, rastie v močaristých lužných lesoch. Vyšľachtené odrody sa však hojne pestujú v záhradách a na poliach.

Zber a úprava

Zberajú sa listy a plody. Zdravé listy sa zberajú v čase kvitnutia kríka medzi začiatkom mája a júla. Neodtrháva sa viac ako jedna tretina listov, aby zvyšné listy stačili vytvoriť dostatok organických látok na výživu plodov. Posekané listy sa sušia rozložené v tenkej vrstve v tieni a prievane. Plody sa konzumujú čerstvé, spracované vo forme zaváranín, alebo sušené.

Liečivé vlastnosti

V medicíne aj v ľudovom liečiteľstve sa používa vnútorne na podporu činnosti tráviacej sústavy, pri zápaloch močových ciest a prevencií vzniku obličkových kameňov, posilňovaní imunitného systému, činnosti srdca a príznakoch cievnej nedostatočnosti (varikóz-ne vredy na nohách, hemoroidy), zvonka pri zápaloch dýchacích ciest a kĺbov.

Príprava

Zápar pripravíme následovne – dvadsať gramov listovej drogy sa zaleje litrom horúcej vody a nechá sa lúhovať 15 minút. Pijú sa tri šálky denne, najlepšie nalačno, ako protizápalový, prečísľujúci a močopudný prostriedok. Celé čerstvé plody alebo sirupy majú priaznivé účinky na spevňovanie cievnych stien a zlepšujú videnie v tme. Šťava z čerstvých plodov alebo silný odvar zo sušených plodov sú vhodné na kloktaníe pri zápaloch v ústnej dutine a pomáha aj pri zachrípnutí a presilení hlasiviek.

Zaujímavosť

Všetky pestované druhy ríbezlí majú podobné účinky ako ríbezľa čierna, ale liečebne najúčinnejšia je práve táto.