Púpava

Púpava lekárska

Nečakané liečivé účinky púpavy

Hovorí sa jej tiež najslávnejšia burina na svete. Všimnite si jej botanický názov: Púpava lekárska. Slovíčko lekárska tam nie je len tak pre parádu. Napovie nám, v akej oblasti sa dá táto rastlina úspešne využiť. Už starí orientálni lekári o nej tvrdili, že je darom bohov pri liečení mnohých ochorení. Postoj moderného človeka k nej je však iný: akonáhle začne na jar rozkvitať, snažia sa jej mnohí zbaviť len čo sa objaví na trávniku. Považovaná je totiž dodnes za nevítanú burinovú pliagu.

Skutočnosť je však iná: Púpavy sú úzko príbuzné ku slnečniciam a táto skupina rastlín zahŕňa viac ako 22 000 druhov, medzi ktoré patria okrem iného aj bodliaky alebo sedmokrásky. Ako sme už spomenuli, v skorších dobách mala púpava oveľa lepšiu povesť, lebo bola uznávaná ako veľmi účinný liek. O jej listoch je známe, že čistia krv, pomáhajú pri trávení a bránia tvorbe žlčových kameňov. Súčasný vedecký výskum ale navyše ukazuje, že extrakt z púpavy by mohol byť vynikajúcou alternatívou pre liečbu rakoviny, ktorá odoláva chemoterapií. Listy púpav obsahujú veľmi dôležité vitamíny a minerály, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, vitamín C, železo, vápnik, draslík, kyselinu listovú, horčík alebo mangán.

pupava.jpg

Už len malé množstvo listov pokryje našu odporúčanú dennú dávku vitamínu K alebo A. Ich ďalšie zložky zo skupiny flavonoidov (napr. zeaxantín alebo cryptoxanthin) majú priamo liečebné účinky. Zeaxanthin pomáha chrániť očnú sietnicu proti UV žiareniu, cryptoxanthin zase pôsobí v tele proti bujneniu rakovinových buniek v ústach alebo v pľúcach. O púpave je známe, žezlepšuje trávenie, látkovú výmenu, je močopudná, podporuje funkciu žlčníka a pečene. Zbiera sa hlavne koreň, menej často koreň s vňaťou alebo len listy. V niektorých krajinách, najmä Francúzsku, je dôležitou šalátovú zeleninou.

Užíva sa v ľudovom liečiteľstve pri pečeňových ťažkostiach a reumatizme. Má mierne žlčopudné účinky. Pôsobí pozitívne na metabolizmus a aj pri ochorení cukrovkou. Výborná je tiež pri chronickej únave. Pôsobí proti degradácii kostí a chrupaviek. A pomáha vyvolať menštruáciu.

Nečakané liečivé účinky púpavy

Koreň púpavy

Na liečebné účely sa väčšinou zbiera koreň. Najlepšie urobíte, keď naň vyrazíte v skorú jar. Ešte pred rozkvetom. Dôležité je riadne usušenie (aby koreň neplesnivel) a uloženie do vhodných nádob, do ktorých sa nedostanú červy, ktoré by si na koreni mohli pochutnať.

Väčšinou sa používa vo forme odvaru. Na 200 ml stačí jedna čajová lyžička rozdrveného koreňa. Možno použiť aj čerstvú šťavu z koreňov. Koreň púpavy obsahuje horčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, trieslovinu, inulín (na jeseň až 40%, ale na jar len okolo 2%), triterpény taraxasterol a taraxerol, cholín, triesloviny, inositu, steroly, aminokyseliny, živice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncídy a minerálne látky (najmä meď, draslík a mangán).

Listy púpavy

Nečakané liečivé účinky púpavy

V mladých listoch púpavy je obsiahnuté značné množstvo vitamínu C a kyselina kremičitá. V kvetoch sú prítomné flavonoidy, karotenoidy, silice a iné. Obsah inulínu je najväčší na jeseň, obsah taraxacinu v júli a septembri. Púpavou sa liečilo už oddávna – v antike bola šťava z púpav používaná ako prostriedok proti pehám a žltým škvrnám na koži. Jej mliekom (latexom) sa liečili zápaly očí. Slávny arabský lekár Ibn Sina, známy pod menom Avicena (žil v rokoch 980 -1036), opísal liečenie prekrvenia pečene a vodnateľnosť čerstvou šťavou z púpavy. Dnes je droga považovaná za posilňujúcu s priaznivým účinkom na metabolizmus. Povzbudzuje tráviace orgány; obsah horčín priaznivo ovplyvňuje funkciu pečene, žalúdka, pankreasu, čriev, obličiek aj krvotvorných orgánov. Napomáha tvorbe žlče a uľahčuje jej priechod do dvanástnika.

Má vynikajúce účinky na čistenie krvi, tým odstraňuje z tela škodlivé látky. Jej pôsobenie je mierne močopudné. Púpavu je možné používať pri liečbe močových kameňov aj pri zápale močových ciest. V 13. a 14. storočí sa vďaka močopudným účinkom púpave hovorilo latinsky Herba urinaria a nemecky Bettseicher, čo sa dá preložiť ako „pocikanec“. Pomáha pri chronickej únave, pri opuchnutých lymfatických žľazách, pri zväčšení sleziny, pôsobí proti degenerácii kostí a chrupaviek .Pretože znižuje hladinu krvného cukru, napomáha pri cukrovke. Pri začínajúcej cukrovke je dobré v čase vegetácie púpav zjesť niekoľko ich čerstvých stvolov denne. Nie je to práve príliš chutné, ale trocha horkosti človeku neuškodí a hlavne: hladina cukru sa upraví.

Je zaujímavé, že listy púpavy majú dokonca dvakrát vyšší obsah železa ako špenát. Z čerstvých listov sa najčastejšie robí šalát, ktorý má hlavne na jar v kuchyni niektorých krajín svoje stále miesto, alebo sa do rôznych šalátov len pridáva. Listy chutia podobne ako napríklad čakanka, to znamená ľahko horkastá. Najvhodnejšie pre priamu spotrebu bez sušenia alebo tepelných úprav sú listy mladé, s nižším obsahom bieleho mlieka. Môžeme si z nich raz za čas naordinovať očistnú kúru pre telo a zároveň si doplníme potrebné vitamíny. Keď po dobu dvoch týždňov zjeme každý deň hrsť čerstvých lístkov, prečistíme si tak obličky, pečeň a zlepšíme si trávenie. Pozitívny účinok zaznamenáme aj na našej koži, čistí a omladzuje aj pleť. Púpava je tiež účinná v boji proti ekzémom, akné a iným kožným neplechám, ako list, tak koreň. Pôsobí pri užívaní vnútorne, aj ako kožné tonikum. Listy môžeme používať aj ako prísadu do polievok, ako čerstvé, tak sušené.

Nečakané liečivé účinky púpavy

Kvet púpavy

Púpavový med alebo sirup z kvetov má u nás bezpochyby dlhú tradíciu. Pomáha liečiť choroby dýchacích ciest a podporuje vykašliavanie, takže je to veľký pomocník pri chorobách, ako chrípka či angína. Funguje nielen ako liek, ale aj ako prevencia. Kvety môžeme trhať kedykoľvek, púpava kvitne spravidla po celé leto, v období mája až októbra. Nedajú sa sušiť, ani to radšej neskúšajte, pretože hrozí, že by ona miestnosť bola za pár dní plná jemných bielych padáčikov. Najvhodnejší spôsob spracovania kvetov je teda onen med alebo sirup. Môžeme si ho potom pridávať do čaju, rozmiešať do šťavy, mazať na chleba, alebo užívať ako každý iný sirup, lyžičku niekoľkokrát denne.

Dôležité upozornenie

Rovnako ako kvety, aj listy by sa mali trhať v čo najčistejšom prostredí, na miestach čo najďalej od cesty a vyhneme sa aj parkom, kam sa chodia venčiť psíkovia. Sušiť by sa mali (korene) v tenkej vrstve, v dobre vetranej miestnosti, sem tam je potreba ich obrátiť. Skladujeme v tme a v dobre uzavretej nádobe.
 

RECEPTY Z PÚPAVY

Prinášame vám niekoľko overených receptov, v ktorých hrá púpava prím

caj.jpg

Púpavový čaj

Potrebujeme: sušený koreň alebo čerstvé listy púpavy, ¼ l vody

Čaj z koreňa púpavy pripravíme tak, že 2 lyžičky nadrobno rezaného sušeného koreňa prelejeme štvrť litrom vriacej vody a necháme štvrť hodiny lúhovať. Čaj sa pije vlažný a pomáha pri bolestiach žalúdka, obličiek a čistí močové cesty. Čaj z čerstvých púpavových listov sa pije pre získanie dobrej kondície. Pripravíme ho zo štvrť šálky čerstvých listov, natrhaných na kúsky, ktoré prelejeme vriacou vodou a necháme 5 minút lúhovať (čaj tiež pomáha pri pálení záhy, žalúdočných a tráviacich a obličkových ťažkostiach).

Púpavový med

Potrebujeme: 400 kvietkov púpav, 2 celé umyté chemicky neošetrené citróny, 2 kg práškového cukru

Umyté púpavové kvety vložíme do väčšieho hrnca (4 litre) a prelejeme ich 2 litrami vody. Potom privedieme k varu a varíme 15 minút. Všetko necháme do 2.dňa vylúhovať. Druhý deň kvety pretlačíme najlepšie cez čisté plátno. Do získanej tekutiny pridáme na kolieska nakrájaný citrón zbavený kôstok a cukor. Privedieme k varu za občasného miešania novou vareškou. Necháme vychladnúť a opäť privedieme do varu tak dlho, dokiaľ nie je med dostatočne hustý. Horúci med plníme do pohárov, uzatvoríme a obrátime. Podobným spôsobom môžete pripraviť sirup alebo med z ľubovníka, skorocelu, lipy, čiernej bazy a podobne.

Nečakané liečivé účinky púpavy

Púpavový sirup

Potrebujeme: 200 púpavových kvetov, 1,5 l vody, 2 citróny, 1,5 kg práškového cukru

Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve. Kvety zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať. Potom ich precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na kocky, cukor, a za občasného miešania varíme, až sirup mierne zhustne. Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme.

Púpavové víno

​​Potrebujeme: 1 kg kvetov púpavy, 4 l vody, 1, 5 kg cukru kryštál, 1 dkg droždia, 20 guľôčok jalovca, mletý zázvor, kôru z citróna, 2 kolieska citróna, hrozienka, pomarančovú kôru, kôrku z  tmavého chleba

2 litre kvetov (asi 1 kg) krátko prevaríme v štyroch litroch vody a necháme 24 hodín stáť. Potom zmes precedíme cez látku, znovu privedieme k varu, pridáme 1,5 kg cukru (krupicový, kryštál) a necháme vychladnúť. Dáme do štyri až päťlitrovej fľaše. Pridáme dekagram droždia, dvadsať guľôčok jalovca, na špičku noža mletého zázvoru, kôru z celého, dobre umytého citróna, dve kolieska celého citróna, hrsť hrozienok a trošku pomarančovej kôry. Ďalej vložíme kôrku až dve tmavého chleba. Necháme kvasiť asi osem týždňov a potom stáčame do fliaš.

Púpavový šalát

Potrebujeme: 2-3 hrste mladých svetlozelených púpavových lístkov (množstvo asi ako 2 hlávky zeleného šalátu) 1 strúčik cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, 4 lyžice oleja, 2 lyžice vínneho octu soľ, korenie, plátky sendviča trochu oleja na opečenie.

Lístky umyjeme, osušíme v utierke a roztrháme na malé kúsky. Misu vytrieme strúčikom cesnaku. Jemne nakrájanú cibuľu premiešame v mise s púpavou. Olej vyšľaháme so soľou a korením a až sa soľ rozpustí, pridáme ocot. Šalát premiešame so zálievkou tesne pred podávaním. Každú porciu posypeme dozlatista osmaženými kockami sendviča. Ak chceme šalát jemnejší, povaríme nakrájanú cibuľku 5 minút v troche octovej vody. Necháme odkvapkať a až potom premiešame so šalátom.

Púpavový likér na chudnutie

150 g sušeného drveného koreňa (najlepšie kopaného na jeseň) dáme do fľaše vodky či iného bieleho alkoholu, necháme 2 týždne stáť za občasného pretrepávania. Potom precedíme a prefiltrujeme. Užíva sa pol likérového pohárika pred obedom a pred večerou.

Púpavový ocot

Do fľaše s vínnym octom vložíme 15 púpavových listov a 4 kvety. Fľašu zazátkujeme a postavíme na 10 dní na slnečné miesto, denne pretrepávame. Potom ocot precedíme, staré kvety púpav nahradíme novými a proces opakujeme. Nakoniec po dôkladnom pretrepaní ocot prefiltrujeme, vlejeme späť do fľaše a pridáme pár čerstvých listov púpavy.

Používame ho na oplachovanie vlasov po umytí alebo do kúpeľa ako tonikum a čistič.
Pre bohatstvo minerálov pomáha regenerovať suchú pokožku hlavy a mastné vlasy.

Púpavový balzam

Pripravíte si ho ľahko a rýchlo. Balzam utišuje spálenú pokožku po prehnanom slnení a upokojuje horúčavou podráždenú pleť. Púpavové listy a kvety sparíme vriacou vodou. Na 2 šálky púpav použijeme 4 šálky vody. Pridáme 10 dutých stoniek a necháme 10 minút lúhovať. Potom tekutinu riadne pretrepeme, prefiltrujeme alebo precedíme. Dáme vychladiť a naplníme do fľaštičky s rozprašovačom. Aplikujeme na podráždenú pleť.

Polievka zo zeleniny, kvaky a púpavových listov

1 stredná mrkva, malý petržlen, koliesko zeleru, malú kvaku, 1 koreň púpavy, olej, soľ, osolené vločky, na ozdobu pažítku, toasty z tmavého chleba

Očistíme koreňovú zeleninu (mrkva, zeler, petržlen, kvaka) a koreň púpavy. Nakrájame ich na jemné rezance a opražíme ich v hrnci na troche vody a oleja. Potom dolejeme vodu a necháme povariť. Solíme až na koniec po uvarení, aby koreň nezhorkol! Vedľajšiu panvicu vymastíme zľahka olejom a opražíme osolené vločky. Uvarenú polievku dosolíme a nalejeme do tanierov. Opražené vločky zmiešame s najemno nakrájanými púpavovými listami a pažítkou, ktoré pridávame do polievky. Namiesto vločiek môžeme použiť osmažený tmavý chlieb.

Slaný púpavový koláč

Potrebujeme: 200 g lístkového cesta, 50 g mladých púpavových lístkov, 20 nerozkvitnutých kvetov, 60 g píniových jadier, 100 g anglickej slaniny, 3 vajcia, 400 ml kyslej smotany, soľ, korenie, muškátový oriešok, maslo

Cesto vyvaľkáme a vyložíme ním plech. Necháme 30 minút v chlade. Púpavové listy aj kvety povaríme 1 minútu v horúcej, osolenej vode. Prepláchneme studenou vodou a necháme dobre odkvapkať. Rúru predhrejeme na 220 ° C. Nasucho opečieme píniové jadrá. Vyberieme ich a opečieme na kocky nakrájanú slaninu. Vo väčšej panvici rozpustíme maslo a na miernom ohni zľahka opečieme púpavy. Pridáme slaninu a trochu smotany a prihrievame asi 1 minútu. Vajcia rozšľaháme so zvyškom smotany, osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom. Zmiešame s púpavou a rovnomerne nalejeme na cesto. Posypeme píniovými jadrami a pečieme 40 minút.