Malina

Ostružina malinová – MALINA

Latinský názov: Rubus idaeus

Ostružina malinová sa niekedy nazýva tiež malina. Je to ker z čeľade ružovitých, väčšinou s dvojročnými, zriedkakedy viacročnými prútmi, ktoré na zimu opadávajú. Listy sú trojpočetné až päťpočetné, občas až sedempočetné, zložené z lístkov z vrchu lysých, zospodu bielych a ľahko plstnatých, na okraji nepravidelne ostro pílovitých. Kvietky maliny bývajú previsnuté a zložené z dosť veľkých kališných lístkov, ktoré sú zdola trochu zrastené a po odkvitnutí väčšinou späť prehnuté. Korunné plátky sú biele a pomerne malé. Početné semeníčky sú usporiadané na zvýšenom lôžku uprostred kvetu. Každý semeníček dozrieva do malej, červenej kôstkovičky, spolu tvoria zložený plod, ktorý nazývame malina.

Ostružina malinová - MALINA

Účinky a použitie

Ako liečivo sa zbierajú mladé svieže listy, najlepšie bez dlhých stopiek, aby zosychanie prebiehalo rýchlejšie. Najkvalitnejšiu účinnú látku poskytujú listy zbierané v dobe kvetu, môžu sa ale trhať už od mája do septembra. Účinná látka je bez pachu a má trpkú, trochu nahorklú chuť.

Používa sa predovšetkým ako súčasť žlčopudných, močopudných a sťahujúcich/adstringentných/ čajových zmesí. Výluh sa používa tiež na kloktanie pri zápaloch dutiny ústnej a na potieranie pri výskyte kožných problémov. Využitie majú aj v potravinárskom priemysle pri výrobe nealkoholických nápojov. V ľudovom liečiteľstve sa okrem vyššie uvedených prípadov používajú aj ako súčasť náhrad pravého čaju.

Veľké opodstatnenie má tiež zber plodov – zrelých malín. Obsahujú farbivo, ktoré patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšiu a tmavšiu farbu maliny majú, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä kvôli obsahu antioxidantov cenené pri horúčkových a zápalových ochoreniach.

Čerstvé plody slúžia na prípravu sirupu, používaného na zlepšenie nepríjemnej chuti niektorých liekov aj ako prostriedok pri chorobách z nachladnutia a poruchách trávenia. Môžu sa využiť na výrobu výborného džemu aj zaváranín